Categories
SUÏSSA

8. Lauterbrunnen: Jungfrau Top of Europe + Pfingsteeg (Grindelwald) + Rodelbahn

Avui si que és un dia per agafar-nos-el amb moltes ganes. Això voldrà dir que potser valdrà la pena matinar i llevar-nos ben d’hora per no desaprofitar les hores, pensant que així no trobarem gaires aglomeracions de gent.

És que en el dia d’avui la intenció és anar al Jungfrau, el qual n’hi diuen, el “Top of Europe”, referint-se a que és l’estació de tren més alta d’Europa, ubicada a 3.454 metres d’alçada. Pujar al Jungfraujoch a Suïssa és una meta per a molts viatgers, una experiència única i fascinant. Això si, abans de pujar al Sostre d’Europa o “Top of Europe”, és important tenir clars alguns detalls importants perquè l’excursió al Jungfrau sigui realment inoblidable.

Jungfraujoch
El primer que farem abans de tot, serà mirar el temps, i un cop esmorzats, ens n’assegurarem també que hi hagi bon temps a la Jungfrau (anirem a l’oficina de turisme o a la mateixa estació de tren ens ho diran), ja que és una excursió en la que s’invertiran moltes hores i també diners.

Patrimoni mundial de la UNESCO, “Alps suïssos Jungfrau-Aletsch”, està format per un conjunt de muntanyes, glaceres i valls, entre els que es troba el Jungfraujoch. Un altre dels llocs més impressionants de la zona és la glacera Aletsch, que és la més gran de la zona dels Alps amb quasi 24 kilòmetres, i que es pot veure al pujar al Jungfrau.

Per pujar a la Jungfrau Top of Europe, serà necessari agafar 2 trens diferents. En primer lloc agafarem el “Wengernalpbahn” fins a “Kleine Scheidegg”, i farem transbord en un tren cremallera que ens durà a la parada de “Jungfraujoch”, a 3.454 metres.

Wengernalpbahn

Per tant, anirem a l’estació de tren a buscar el tren característic de color verd i groc anomenat “Wengernalpbahn” que ens ha de portar a l’estació de “Kleine Scheidegg”. Surt de Lauterbrunnen cada mitja hora, a partir de les hores en punt i les mitges hores:

El primer tren operatiu que permetria arribar a Jungfraujoch és a les 7:30h. El bitllet d’anada a Kleine Scheidegg ens costaria 32,80chf, però amb la BORP és gratuït. El trajecte fins a Kleine Scheidegg és d’uns 40 minuts.

La idea que tenim és pujar per la banda de Lauterbrunnen (Wengen i Kleine Scheidegg), i quan baixem del Jungfraujoch fer-ho per la banda de Grindelwald, per així veure un paisatge diferent i igual d’espectacular. Com que l’anada la fem de Lauterbrunnen, aconsellem assentar-nos a la dreta del tren (en direcció a la marxa), i la tornada per Grindelwald a l’esquerra del tren (en direcció a la marxa), per tal d’obtenir les millors vistes.

A l’Estació de Kleine Scheidegg s’haurà de fer transbord i agafar un tren cremallera (el “Jungfraubahnen”), de color vermell, el qual recorre 9 kilòmetres amb un desnivell de quasi 1.400m i travessa un túnel de 7 kilòmetres. En aquest tren es faran dues parades d’uns minuts, durant les que podràs veure els paisatges que rodegen el túnel, amb la cara nord de l’Eiger i la glacera. Aquesta última la podràs veure en la parada “Eismeer” on ja estaràs a 3.160m, rodejat de gel.

Jungfraubahn
Jungfraubahn
Les parades també serveixen per l’aclimatació a l’alçada, per lo que és important que a mesura que vagis ascendint, no realitzis esforços innecessaris, així evitaràs el mal d’alçada. En cas de tenir algun símptoma com mal de cap, cansament o mareig, és important estar tranquil i seguir les següents recomanacions:

– Evitar fer qualsevol esforç innecessari
– Intentar prendre alguna cosa que contingui sucre, com xocolata, en el tren a mesura que vagis ascendint
– Hidratar-te
– No menjar massa abans i durant els temps que estiguis en alçada, ja que les digestions pesades poden provocar que els símptomes del mal d’alçada s’aguditzin.

El bitllet d’anada de Kleine Scheidegg a Jungfraujoch ens costaria 78,00chf, però amb la BORP ens costa 49,50chf.

Segons la taula de temps adjuntada anteriorment, s’arriba a Kleine Scheidegg a les hores i 8min i a i 38min. Per el transbord i la sortida amb el tren cremallera “Jungfraubahnen” tens 19 minuts (suficient per si es vol realitzar un petit reportatge fotogràfic, o similar), i se surt a les hores i 27min i a i 57min. El trajecte amb el Jungfraubahnen durarà uns 45 minuts incloent les dues parades que abans hem anunciat.

Vistes des de la parada “Eismeer”, a 3.160m
Arribada al Jungfraujoch, a 3.454m
A més del trajecte en sí que és espectacular, pujar al Jungfrau et permetrà gaudir d’altres coses un cop estiguis al cim, com el seu impressionant mirador, el Palau de Gel, l’Observatori Sphinx o algun dels seus restaurants més emblemàtics a més d’altres activitats:
  • Sphinx Observation Deck: És el lloc més conegut del Jungfrau. Es tracta d’una impressionant terrassa d’on es veuen 4 països (Itàlia, Alemanya, França i com no, Suïssa), juntament amb l’increïble glacera de l’Aletsch. S’hi arriba amb un ascensor que cobreix 108 metres en 25 segons. L’observatori està ubicat a 3.571 metres d’alçada, tractant-se de l’edifici construït a major alçada d’Europa.
Dalt de la plataforma, amb l’observatori
Vistes des de la plataforma. S’observa la Konkordiaplatz i la glacera de l’Aletsch
Vista panoràmica des de la plataforma
Konkordiaplatz i glacera de l’Aletsch
Plataforma-mirador de l’Sphinx
Glacera per la banda de Kleine Scheidegg
S’observa el camí marcat i seguit per muntanyencs cap al refugi Mönsjoch Hütte
Vistes de la glacera de l’Aletsch i les seves esquerdes
Vistes cap al Plateau, on s’observa la gent
  • Jungfrau Panorama: Es tracta d’un espai on es projecten imatges espectaculars del Jungfrau, a 360º
  • Alpine Sensation: Passadís de 250 metres en el que s’explica a través de 30 murals, com es va construir entre 1896 i 1912, el túnel de 7 kilòmetres per el que puja el tren cremallera des de l’estació “Eigergletscher” fins al “Jungfraujoch”.
  • Ice Palace: Ubicat al cor de la glacera, el Palau de Gel son passadissos i sales de gel, on hi ha escultures de gel increïbles immòbils.
Palau de Gel
Palau de Gel
Palau de Gel
  • Snow Fun Park: El lloc perfecte pels viatgers amants dels esports d’hivern i la neu, ja que aquí es pot gaudir del snowboard, esquí, tirolina, i trineu. El preu de cada activitat es paga com a extra (no està inclòs en el preu del tren al Jungfraujoch). S’ha de dir que quan hi varem pujar estava obert, i hi havia gent que es llançava amb tirolina.
Espai on hi ha el Parc de Neu
Espai on hi ha el parc de neu
S’observa com es llançaven en tirolina
  • Caminada fins a Mönchsjoch Hut: Caminada d’1 hora anada i 1 hora tornada que et porta fins al refugi Mönchsjoch a 3.657m. Es pot reservar habitació si és el cas. En el nostre cas, només vam fer una mica de passejada per estirar les cames i veure els entorns.
El camí s’inicia al costat mateix del Parc de Neu
Konkordiaplatz i glacera de l’Aletsch, des del camí al refugi
Màquina llevaneus per tal de consolidar el camí un cop neva
  • Plateau: Varem sortir a l’altre extrem de la muntanya que forma el Jungfraujoch, per trepitjar neu i obtenir altres vistes. També val molt la pena poder-hi arribar.
Plateau
Vistes de la Konkordiaplatz i la glacera de l’Aletsch des del Plateau
  • Restaurants en Top of Europe: Amb unes vistes increïbles, existeixen 4 restaurants-cafè a les instal·lacions: Restaurant Crystal (cuina suïssa i internacional); Restaurant Bollywood (cuina índia); Aletsch Self-Service; i Cafè-Bar.
Ubicació de tots els elements que conformen l’estació “Jungfraujoch”

Des del desembre de 2020 el telefèric Eiger Express es una altra forma de pujar al Jungfrau. S’agafa a la nova Terminal de tren de Grindelwald i et porta directament a la parada Eigergletscher, tardant uns 15 minuts (escurçant el temps dels trens en 47 minuts), havent de fer allà un transbord al tren Jungfraubahn (que et portarà a Jungfraujoch). Nosaltres el farem servir per baixar, cap a la banda de Grindelwald.

Eiger Express

Per baixar per el telefèric Eiger Express, haurem de tenir en compte els horaris de sortida del mateix des de l’estació “Eigergletscher”. Aquests son els horaris de sortida de la mateixa:

Baixarem a la parada de Eigergletscher, on anirem a buscar el telefèric Eiger Express

El telefèric Eiger Express té una durada de trajecte de 20 minuts i passa pels peus de tota la cara nord de l’imponent muntanya de l’Eiger. Només per això, val la pena agafar-lo. A més, al ésser quasi nou, presenta unes altes prestacions i comoditats que el fan únic.

Dins de l’Eiger Express
Dins de l’Eiger Express
Passem pels peus de la cara nord de l’Eiger
Des del mateix, també hi ha unes vistes impressionants de la vall de Grindelwald

Finalment s’arribarà a l’estació de Grindelwald Terminal al cap de 20 minuts d’haver sortit de Eigergletscher.

Grindelwald Terminal

El bitllet de tornada a Kleine Scheidegg des de Jungfraujoch ens costaria 78,00chf, però amb la BORP ens costa 49,50chf. I el bitllet d’anada a Grindelwald des de Kleine Scheidegg ens costaria 32,00chf, però amb la BORP ens surt gratis. En resum, tot i tenir la BORP, hem hagut de pagar un total de 99,00chf per realitzar l’excursió al Jungfraujoch.

Arribats a la nova terminal de l’estació Grindelwald Terminal, decidim que ja que estem a Grindelwald, anirem a fer una baixada amb el tobogan d’estiu de Pfingsteeg. N’hem sentit a parlar i pinta bé.

Ens dirigirem a l’estació de telefèric Grindelwald Pfingstegg. També hem de saber que podem agafar el bus de les línies 121 i 123, les quals ens deixaran a la parada “Kirche”, on només ens faltarà caminar uns 300 metres.

Grindelwald Pfingstegg

La línia blava 121 passa cada mitja hora a les hores i 17min i a i 47min. La línia groga 123 passa cada hora (a les hores i 37 minuts). Varem coincidir que arribava un bus de la línia groga 123.

Un cop a l’estació del telefèric de Pfingstegg pujarem al mateix fins a dalt, a la cota 1.386m. Surten cabines cada 15 minuts de les 8:30h a les 18:00h.

Pfingstegg
Estació del telefèric Pfingsteggbahn

El bitllet del telefèric a Pfingstegg anar i tornar ens costaria 28,00chf, però amb la BORP ens surt gratis. En menys de 5 minuts arribarem còmodament a Alp Pfingstegg en telefèric. Tampoc és accessible en automòbil, únicament en telefèric. Alp Pfingstegg és un popular punt de partida de vàries i boniques caminades per el patrimoni mundial de la UNESCO, i ofereix vistes impressionants sobre la vall de Grindelwald i les seves famoses muntanyes.

Vistes des del telefèric de Pfingsteeg
A dalt es puja en el tobogan d’estiu, anomenat “Toboggan run”, el qual és un viatge ràpid a través dels acolorits camps alpins amb un impressionant panorama muntanyós. El nostre tobogan d’estiu es troba darrera l’estació de muntanya del telefèric de Pfingstegg i condueix 725 metres costa avall. Un cop finalitzat el viatge, hi ha un ascensor que ens pujarà a la cota de sortida de Pfingstegg. Una experiència alegre tant per a joves com per a adults. El tobogan està operatiu entre les 10:30h i les 17:00h (i està tancat en cas de pluja). El bitllet del tobogan costa 6,00chf pels adults i 4,00chf pels nens, i no està inclòs en cap abonament.
Baixada amb el tobogan d’estiu
Tobogan run

També cal dir que Alp Pfingstegg té una altra atracció, el Fly Line:

Es tracta d’un vol de 2,5 minuts a més de 350 metres de distància en un paisatge alpí impressionant. El punt d’inici i finalització està just a sota de l’estació de muntanya del telefèric de Pfingstegg. Gràcies a un sistema de elevació especialment desenvolupat, aquesta és la única Fly Line en tot el món en la que et porten de tornada al punt de partida sense tenir de caminar (com el tobogan).

La Fly Line està construïda amb un sistema de tubs d’acer inoxidable que s’uneix als arbres en el bosc. Durant el vol, t’assentes còmodament en un seient fet de cinturons i et llances a 8-12Km/h sobre el sistema de tubs. La Fly Line té els mateixos horaris que el tobogan (de 10:30 a 17:00h) i costa 12,00chf pels adults i 8,00chf pels nens.

Fly Line

Nosaltres només pujarem al tobogan d’estiu. Un cop finalitzada la baixada amb el tobogan, va sent hora de tornar cap a Lauterbrunen. Primer de tot, baixarem amb el telefèric de Pfingstegg, i haurem de caminar uns 15 minuts (1,1Km) fins a l’estació de tren de Grindelwald Banhof. Com hem dit anteriorment, podem agafar diferents línies d’autobús. La que ens va millor és la línia vermella nº122, la qual l’agafaríem als peus de l’estació del telefèric de Pfingstegg (parada “Grindelwald, Pfingsteggbahn”), i realitzaríem un total de 4 parades més fins arribar a la parada “Grindelwald, Banhof”. Els horaris de pas de la mateixa son cada hora a les hores i 37 minuts, tenint una durada de 5 minuts amb bus (fins Grindelwald Banhof).

El bitllet de l’autobús ens costaria 2,20chf, però amb la BORP ens surt gratis.

Finalment cal dir que no varem poguer agafar l’autobús perquè no coincidia amb l’hora de pas de cap línia, i varem decidir fer el trajecte caminant, com hem dit, uns 15 minuts a peu.

Arribem a l’estació de tren Grindelwald Banhof, i agafarem el tren “Berner Oberland Bahn” (de color blau i groc), que anirà en direcció Interlaken Ost, el qual surt cada mitja hora a les hores i 18min i a i 48min. L’últim tren surt a les 23:37h.

El canvi de tren el farem a Zweilütschinen a les hores i 9 minuts i a i 39min. El tren que va a Lauterbrunnen passa per Zweilütschinen a les hores i 16min i a i 46min, per tant, tindrem uns 7 minuts per fer el transbord. L’últim tren que ve d’Interlaken Ost passa per Zweilütschinen a les 23:16h.

Arribem a Lauterbrunnen 9 minuts després de fer el transbord a Zweilütschinen, fent un total entre Grindelwald i Lauterbrunnen de 37 minuts, contant el temps de canvi de tren i tot.

El bitllet de Grindelwald Banhof a Lauterbrunnen ens costaria 9,00chf, però amb la BORP ens surt gratis.

Recorregut de tornada amb el Berner Oberland Bahn, amb l’estació d’enllaç de Zweilütschinen entremig

També us volem dir que a Grindelwald, en funció del temps i les ganes que tinguem, podem fer un volt pel poble, i inclús una partida de minigolf, si ens ve de gust. El minigolf es diu “Minigolf Grindelwald” i es troba al carrer principal (Dorfstrasse, 136) a prop de les parades de tren (5 minuts a peu – 450m), bus i telefèric.

[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m27!1m12!1m3!1d1302.2837990833943!2d8.03489145823466!3d46.62384154478296!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!4m12!3e2!4m5!1s0x478f9bfe522c84c5%3A0x25a5b5235aebdace!2sDorfstrasse%20136%2C%203818%20Grindelwald%2C%20Su%C3%AFssa!3m2!1d46.6231897!2d8.0384897!4m4!1s0x478f99544ae30f95%3A0x5d371c68df9c7ac7!3m2!1d46.6244228!2d8.0334896!5e1!3m2!1sca!2ses!4v1638014576665!5m2!1sca!2ses&w=600&h=450]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *